.:Cumhuriyet Lisesi:.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
.:Cumhuriyet Lisesi:.

Bağlı değilsiniz. Bağlanın ya da kayıt olun

arkeoloji(sözel)

+2
LiNKiN_PaRK
hardrock-34
6 posters

Aşağa gitmek  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

1arkeoloji(sözel) Empty arkeoloji(sözel) C.tesi Ara. 15, 2007 4:35 pm

hardrock-34

hardrock-34
Admin Muavini
Admin Muavini

arkeoloji(sözel) 300px-Tommarp_kloster_02
Arkeoloji:

Arkeoloji, insanların elinden çıkmış her türlü malzemeyi ve kalıntıyı araştıran bilim dalıdır. Yunanca archaios ve logia sözcüklerinden türetilen arkeoloji, zaten "geçmişin incelenmesi" anlamına gelir. Türkçe'de bu sözcüğün karşılığı olarak kazıbilim kullanılmışsa da yaygınlık kazanmamıştır. Arkeoloji kendi içinde birçok farklı bilim dalını barındırmaktadır. Bunlar arasında tarihöncesi (prehistorya) arkeolojisi, klasik arkeoloji, protohistorya ve önasya arkeolojisi, mısır arkeolojisi, tevrat arkeolojisi, ortaçağ arkeolojisi sayılabilir. Arkeoloji, yazılı tarihten önce ve sonra yaşamış insanlara ilişkin bilgi edinme olanağı sağlaması açısından özellikle önemlidir. Bu bilim dalının uzmanları olan arkeologlar, alet, eşya ve yapı kalıntılarını inceleyerek, eski insanların nasıl yaşadıklarını anlayabilirler. Arkeologlar çalışmalarını çoğunlukla eskiden insanların yaşadığı varsayılan yerleşimleri gün yüzüne çıkararak yürütürler. Yıkılan bir kentin üstüne yenisi yapıldığından, eski kentler genellikle toprağın altında kalır ve üst üste kurulan yerleşmelerin mimari (özellikle kerpiç) yıkıntıları zamanla bir tepe oluşturur. Bu tür tepeler ülkemizde höyük, Yunanistan'da "Magula", Yakındoğu'da "Tell", İran'da "Teppe" olarak adlandırılır. Ülkemizdeki Alacahöyük ve Çatalhöyük gibi eski yerleşmeler birer höyüktür.Ancak her arkeolojik buluntu yeri bir höyük değildir. Mağaralar, düz yerleşme yerleri, antik kentler de arkeolojinin araştırma alanları arasında yer alır. Tarihöncesi arkeolojisi yazının ortaya çıkmasından önceki dönemleri inceler. Bu incelemede kazılar çok büyük bir dikkatle yürütülür. Tarihöncesi dönemden günümüze kalan çanak çömlek parçaları, taş aletler, mimari kalıntılar ya da organik kalıntılar çok önem taşımaktadır.

Arkeoloji neleri araştırır?


Eski dönemlere ilişkin günümüze ulaşmış pek çok yazılı belge vardır. Ama bu yazılı belgelerin çoğu vergilere, yasalara, din kurallarına, krallara ve yöneticilere ilişkin bilgiler içerir. Bu belgeleri inceleyerek o dönemin insanlarının nasıl yaşadıkları bilgisine ulaşamayız. Oysa arkeolojik kazılarla ev kalıntılarını, krallık saraylarını, mezarları ve tapınakları ortaya çıkararak, sıradan insanlardan soylulara değin bütün insanların nasıl yaşadıklarını öğrenebiliriz. Meksika'da ve Mısır'daki piramitleri, Atina'daki Akropol gibi ilginç yapıları, insanlar yüzyıllarca hayranlık ve ilgiyle izlediler. Daha meraklı olan bazı kişilerin bu tür yapıları izlemekle yetinmeyip, onları yakından incelemeye başlamalarıyla arkeoloji doğdu. Bu meraklı kişiler dolayısıyla ilk arkeologlar oldular. Toprağın üzerinde yükselen eski yapıları incelemek kolaydır. Ama toprağın derinliklerinde saklı yerleşmeleri incelemek o kadar kolay değildir. Önce bu yerleşmelerin yerlerini saptamakla işe başlamak gerekir. Bazen bir tarlada bulunan kırık çömlek parçaları arkeologlar için araştırmanın ilk adımı olabilir. Günümüzde arkeologlar, uçaktan ve uzaydan çekilen fotoğraflardan yararlanmaktadırlar. Tarlalardaki ürünlerin büyüme biçimi de, toprağın altında eski duvarların ya da hendeklerin varlığını gösterebilir.

Günümüzde arkeoloji:

Eskiden zengin hazineler, saraylar ve tapınaklar bulma umuduyla kazı yapılırdı. Sıradan insanların yaşadıkları yerler definecileri ilgilendirmiyordu. Oysa arkeologlar geçmişi iyi anlayabilmenin yolunun, bulunabilen her şeyi incelemekten geçtiğini bilirler. Arkeologlar buluntuları incelerken, o topluluğun ekonomisini, değişik işleri ve görevleri olan insanlar arasındaki ilişkileri ve dinsel inanışlarını da araştırıyorlar. Yetiştirdikleri bitkilere ve hayvanlara bakarak insanların çevrelerini nasıl değiştirdiklerini, kendilerinin de çevreden nasıl etkilendiğini anlamaya çalışıyorlar. Ortadoğu'da bazı arkeologlar çöllerde araştırmalar yaparak, kentlerin henüz kurulmadığı ve uygarlıkların yerleşmediği dönemlerdeki göçebe topluluklara ilişkin bilgi edinmeye çalışıyorlar. Çok kısa bir zaman öncesine kadar kitaplarda, elyazmalarında ve iyi korunmuş yapılarda ortaçağa ilişkin yeterince bilgi bulunduğu sanılıyordu. Yatın tarihlerde bu alanda da yepyeni gelişmeler oldu. Birçok araştırmacı son 200 yılda yapılmış kanalları, demiryollarını, fabrikaları konu alan sanayi arkeolojisi alanında çalışıyor. Günümüzde kısaca, geçmişe ilişkin her şey arkeolojinin kapsamına girmektedir.

2arkeoloji(sözel) Empty Geri: arkeoloji(sözel) Paz Ara. 16, 2007 8:27 pm

LiNKiN_PaRK

LiNKiN_PaRK
Emektar
Emektar

aslında bi ara arkeoloji okumak istiyodum bana değişik geliyodu gerçi şimdide istiyorum ama istemekle olmuyo idealim çöpçü kralı olmak Very Happy ama güzel olurdu küçücük aletlerle saatlerce yeri SÜPÜRMEK Very Happy Very Happy Very Happy
sağol paylaşım için Suspect

http://survivorcrayz.spaces.live.com/

3arkeoloji(sözel) Empty Geri: arkeoloji(sözel) Ptsi Ara. 17, 2007 12:03 pm

hardrock-34

hardrock-34
Admin Muavini
Admin Muavini

herzaman Very Happy

bnde çok istiyom ama sözeldee Sad

4arkeoloji(sözel) Empty Geri: arkeoloji(sözel) Çarş. Ocak 30, 2008 12:48 pm

zeynep

zeynep
Emektar
Emektar

abla tam senlik aslında BÖLÜMÜNÜ DEĞİŞTİRİ VER BENCE

5arkeoloji(sözel) Empty ... C.tesi Şub. 02, 2008 6:45 am

sebastıan

sebastıan
Bebe
Bebe

HArd rock sende sözele geçSmile geçersen 10 sos a ya gel orası daha ii Smile eğer geliceksen ona göre haber ver:) yer ayarlıyım sana manzaralı güsel bir yer:)

6arkeoloji(sözel) Empty Geri: arkeoloji(sözel) C.tesi Şub. 02, 2008 9:49 am

alix

alix
Admin Muavini
Admin Muavini

o sınıftan tanıdıklar var bende sözele geçersem yer ayırın Very Happy Very Happy

7arkeoloji(sözel) Empty Geri: arkeoloji(sözel) Cuma Şub. 15, 2008 8:53 pm

_sevim_

_sevim_
Öğrenci
Öğrenci



farklı bir bölüm okumayı düşünmedim ama benden size bi haber cansu dere de arkeoloji okuyo

Sayfa başına dön  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz